2012. 03. 26.
Vagány históriák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íróportrékat sokan, sokféleképpen készítettek már, arról nem is beszélve, hogy a kortárs költészetet is számtalan módon próbálták közelebb hozni "az utca emberéhez". Éppen ezért felmerült bennünk a kérdés, vajon mennyiben tud újat nyújtani egy kiállítás a kortárs magyar költők portréiból.

Sokszor emlegetett probléma, akár az olvasás népszerűsítése, akár a magyar irodalom oktatása kapcsán, hogy a fiataloknak roppant kevés ismeretük van a kortárs irodalomról, költészetről, sőt gyakran hallani olyat, hogy a diákok azt hiszik, "ma már nincsenek is költők"; és azt is rengetegszer hallani, hogy a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő vizuális médiumokon keresztül könnyebb felkelteni a diákok érdeklődését.

A Vagány históriák címének szellemében, illetve ha már az "utca embere" kifejezés is elhangzott, olyan környezetben készítettük el a kiválasztott szerzők portréit, amelyek hangsúlyozzák és bizonyítják, hogy a kortárs magyar irodalom, azon belül is a költészet nagyon is eleven, a művek nem a sokat hangoztatott elefántcsonttoronyban, mondhatni laboratóriumi körülmények között születnek.

A kiállításon szereplő 50 költő között az idősebb és a fiatalabb generációból olyan elismert szerzőket találhatunk, mint Juhász Ferenc, Borbély Szilárd, Szijj Ferenc, Kemény István, Kukorelly Endre, Győrffy Ákos, Szálinger Balázs, Lanczkor Gábor, Krusovszky Dénes, Simon Márton, Csobánka Zsuzsa, Szöllőssi Mátyás, Závada Péter, Bajtai András és Kemény Lili.

Bízunk benne, hogy a fotókiállítás által méltó módon tisztelgünk a magyar költészeti hagyomány és a kortárs irodalom előtt, mindezt egy olyan nyelven, mely a fiatal generáció számára is fogyasztható.

A jövőre nézve pedig további határozott tervünk, hogy a Vagány históriák anyagát minden évben újabb és újabb portrékkal bővítsük. 

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés